Tahribatlı Muayene ve Tahribatsız Muayene Nedir, neden tercih edilir ?
-
Üretimin her aşamasında (Ürün Geliştirme, tasarım, üretim, montaj, teslimat, işletme, bakım v.b.) malzemeler hakkında bilgi edinme ihtiyacı vardır. Bu hizmet, üretim aşamaları, mevcut tesislerin bakımı kadar yeni inşaat projelerinin tasarım kurallarına ve yasal düzenlemelere uygunluğu açısından gereken mühendislik hizmetlerini sağlamayı da kapsar.
-
Malzemeler imal usullerine göre (metaller için; dövme, haddeleme, çekme, gibi) veya kaynaklı birleştirme, kesme, işlemleri yapısal kusurlara neden olabilmektedir. Bunlar gözle muayenesi çok zor olan, yorulma çatlakları ve korozyon çatlakları veya ısıl işlem veya imal edilirken oluşmuş çatlaklar olabilir. Çatlaklar malzemenin mukavemeti düşürmekle beraber, zamanla çatlak yüzeye ilerleyip kırılmalara sebep olabilmektedir. Köprülerde, binalarda, otomotiv sektöründe kullanılan kaynaklı ya da kaynaksız çelik ve metal malzemelerde bu tip çatlaklar ani kırılmalara sebep olmaktadır. Bu durum malzeme kalitesini düşürmekte ve müşterinin olumsuz tepkilerine yol açmaktadır.
-
Üretilen malzemelerin kalitesinin arttırmak, ani kırılmalar sonucu oluşabilecek can ve mal kayıplarını önlemek kaliteyi arttırmak ve müşteri memnuniyeti için tahribatlı ve tahribatsız muayene yöntemleri önem arz eder.
Bu bilgileri edinmek ve bakımlar için malzemeye bağlı olarak testler ve muayeneler gereklidir. Bu test ve muayeneleri esas itibariyle ana gruplara ayırmak mümkündür.
-
-
İleri Teknoloji Tahribatsız Muayene Hizmetleri
-
Günümüz teknolojisinde mükemmel personel algısı yerini iyi doğru ve sistemli çalışma anlayışına bırakmış olup iyi ve doğru bir sistem ancak nitelikli ve sistemli bir yönetim anlayışındaki tecrübeli personellerden oluşan ekipler sayesinde mümkündür.
-
INTERCON NDT olarak bizler tüm test yöntemlerini gelenekselden en gelişmiş teknolojiye varacak şekilde geniş bir yelpazede, özel sektör, devlet, savunma sanayisine, uluslararası ve yerel standart, şartname, kural ve proje şartnamelerine uygun olarak sunmaktayız. Kurulduğumuz ilk günden beri, tahribatlı, tahribatsız muayene v.b yeniliklere öncü yapımızla sektörünün lideri olarak, müşterilerimize teknik destek ve mühendislik hizmetleri konularında yetkin ve tecrübeli ekibimiz ile çözümler sunmaya devam etmekte olup her türlü uygulamanızda; yüksek teknolojiye sahip, üstün kaliteli ekipmanlarımız ve konusunda eğitimli, tecrübeli ekiplerimiz ile yanınızda olup sizlere her konuda destek sağlamaktayız.
Neden Akredite firma ile çalışılması ve 17020 Akreditasyon nedir önemi nelerdir ?
Akreditasyon Nedir?
-
Belirli uygunluk değerlendirme görevini yerine getirme konusundaki yeterliliğin resmen gösterilmesine ilişkin üçüncü taraf onay işlemidir.
17020 Akreditasyonu Nedir ?
-
Bu standart muayene kuruluşlarının yetkinliğinin ve bağımsız ve tarafsız hizmet verebilme kabiliyetinin değerlendirilmesinde uniform bir yaklaşım sağlamaktadır.
Neden Akredite kuruluş tercih etmeliyiz?
-
Teknik yeterliliğin, bağımsızlığın ve tarafsızlığın gösterilmesi sağlanır
-
Muayene edilen ürün veya hizmet hakkında verilen profesyonel hüküm ilgili taraflara güven verir
-
Muayene faaliyetleri, ortak karakteristiklere sahip olduklarında, deney ve belgelendirme faaliyetleri ile örtüşebilir. Bununla birlikte önemli bir farklılık; birçok muayene tipinin, genel şartlara göre kabul edilebilirliğin belirlenmesinde mesleki hüküm vermeyi gerektirmesidir.
-
Bu nedenle muayene kuruluşu, görevini yerine getirebilmesi için gerekli olan yeterliliğe sahip olmalıdır. INTERCON NDT olarak bizler gerekli olan yeterliliğe sahip olup profosyenellik anlayışımızla ve yenilikçi tavrımızla her zaman sektörümüzde ilklere öncülük etmiş olup hedeflerimizde durmadan daha ilerlemeye ve gelişmeye kendimize hedef belirlemiş bulunmaktayız.
Tahribatsız Testler
-
Tahribatsız muayene NDT inceleme yapılacak olan malzeme ya da parçanın bütünlüğüne zarar vermeden yapılan muayene türü olup ismini de bu özelliğinden dolayı almıştır.
Tahribatsız Muayenelerin Avantajları;
-
Üretilen parçaların tamamına kolayca ve hızlı olarak uygulanır ve sonuçlanır.
-
Aynı parçaya çeşitli tahribatsız muayene yöntemleri bütünleşik şekilde uygulanabilir ve birbirlerini tamamlayıcı doğru verilerle güvenilir sonuçlar elde edilir.
-
Uygulanmış olan tüm muayeneler hızlı bir sürede muayene sonucuna göre malzeme tamirinden sonra tekrarlanabilir.
-
Parça kullanımdayken kontrol sağlanabilir.
-
Parçanın çalışmasının kümülatif etkisi ölçülerek çalışma halindeki malzemenin durumu hakkında bilgilenme elde edilerek ileride doğabilecek kazalar erkenden müdahale edilip önlenebilir.
-
Parçanın bozulan mekanizması tespit edilir.
Tahribatsız Muayenelerin Dezavantajları;
-
En büyük dezavantaj yanlış muayene yorumlamalarıdır. Tahribatsız muayene yöntemi gerekli bilgi ve deneyime sahip alanında uzman operatörler tarafından uygulanmalı ve elde edilen bilgiler bu profesyonellik altında yorumlanmalıdır. Tahribatsız muayene yöntemini yorumlayacak operatör sadece Tahribatsız Muayene yöntemini ve uygulamalarını çok iyi bilmekle yetinmemeli ayrıca kontrol edilen malzeme, malzeme üretim yöntemleri, olması muhtemel hatalar hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Bunun da yolu sadece sertifikalı personelden geçmemekte olup tecrübeli ve nitelikli personelden geçmektedir. INTERCON NDT muayene hizmetleri alanında uzman, nitelikli, tecrübeli ve sertifikalı personellerle çalışmaktadır.
-
Ayrıca diğer bir dezavantaj ise elde edilecek verilerin oluşmasında kullanılan cihazlara bağlıdır. Doğru ve kaliteli kalibrasyonlu cihazlarla yapılamayan muayenelerden net ve doğru bir bilgi ve sonuç beklenemez.
-
INTERCON NDT olarak bizler muayenelerimizi gerçekleştirirken alanında öncü ve teknolojik yönden gelişmiş ve kalitesi ve yurtiçi yurtdışı ülkelerce de kanıtlanmış ve tercih edilen ekipmanlar aracılığıyla gerçekleştirmekteyiz. Tüm muayene aşamalarında kullandığımız cihazlarımız bağımsız Türkak tarafından akrediteli deney ve laboratuvarlarca onaylanmış ve sertifikalı teknolojik cihaz ve ekipmanlarca gerçekleşmektedir.
Neden Tahribatsız Muayene Yöntemi?
-
Arge çalışmaları ürün geliştirilmelerine yardımcı olmak için
-
Dizayn mühendisinin gözden kaçırdığı tasarım hatalarının belirlenmesinde
-
Teslim alınan malzemelerin kontrolleri ve malzeme cinslerinin belirlenip tanımlanmasında
-
Üretim proses takibi iyileştirme ve kontrollerinde
-
Isıl işlem gibi özel proseslerin uygun olarak gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirlenmesinde
-
Montajın malzemeye zarar vermeyecek şekilde yapıldığını değerlendirmek ve onaylamak için
-
Kullanım sırasında oluşan ve oluşabilecek hasarları belirlemek için
-
Yeterli bir mamül ürün ortaya çıkartmak için çeşitli malzemeler ve işlemlerden elde edilen verilerin toplanması
-
Birbirine uyan (aynı) kalitede malzemeler üreten şirketler bütünlüğünün korunması açısından tahribatsız muayene yöntemi önemlidir.
Tahribatsız Muayene Kullanım Alanları
-
Parça yüzeyindeki ve hacmindeki hataların belirlenmesi ve değerlendirilmesinde
-
Malzeme boyutlarının ölçülmesi
-
Malzemelerin türlerinin belirlenmesi
-
Malzeme yapısı hakkında bilgi alınılması
-
Sızıntıların belirlenmesi (Sızdırmazlık Testleri)
-
Fiziksel ya da mekanik özelliklerin tahmini
En Yaygın Tahribatsız Muayene Yöntemleri
Görsel Muayene
-
Bir ürünün yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar, yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin optik bir yardımcı (büyüteç gibi) v.b kullanarak veya kullanmaksızın muayene edilmesidir. Gözle muayene çok basit bir metot olarak görünse de kendine özgü incelikleri vardır. Genellikle bir başka tahribatsız muayene metodunun uygulanmasından önce yapılması gereken bir çalışmadır. Diğer tahribatsız muayene yöntemleri için hazırlanmış uygulama standartlarının çoğunda da öncelikle gözle muayene yapılması ve bulguların kaydedilmesi istenir. Gözle kontrolün yetersiz kaldığı durumlarda diğer tahribatsız muayene yöntemleri tercih edilir.
-
Girici boya muayenesidir. Sadece malzeme dış yüzeyinde açılan hatalar tespit edilebilir. Pürüzlü yüzeye sahip malzemeler bu muayeneye tabii tutulmaz. İşlem beş aşamadan oluşur.
Sırasıyla;
-
Ön temizlik - Malzeme yüzeyindeki yabancı maddeleri; yağı, kiri, pası temizlemek için yapılır. Penetrant sıvısı yüzeye püskürtülür, malzeme yüzeyindeki kusurun içine giricilik özelliğiyle girer.
-
2. temizlik: Malzeme yüzeyindeki fazla kırmızı sıvının (penetrant) temizlenme işlemidir.
-
Developer tatbiki - kuru ya da sıvı çözücü ya da püskürtme ile tatbik edilebilir. Çatlaktan sıvıyı emip dışarı çıkarır.
-
İnceleme: Floresan sıvı kullanılıp kullanılmadığına göre görünür ışık ya da UV ışık altında muayene edilir.
-
Sadece ferromanyetik (mıknatıslanabilir) malzemelerin muayenesi bu yöntemle yapılabilir. Parça mıknatıs hale getirilir. Yumuşak demir üzerinden manyetik alan çekilirse eski haline döner. Karbonlu çeliklerden manyetik alan kaldırılsa bile malzemede çatlak varsa kutuplaşma bir süre devam edebilir. Manyetik alanla enine, elektriksel alanla boyuna hatalar tespit edilebilir.
-
Ultrasonik test olarak da adlandırılan bu yöntemde temel olarak 0,2-25 MHz arasındaki frekans değerleri kullanılır. Çok kısa ultrasonik darbe-dalgalar ile malzeme uyarılır. Böylece malzemenin yüzeyindeki ya da içindeki sorunlar tespit edilebilir.
-
Ultrasonik Test, malzeme içinde yayılan ses demetinin, akustik empedansda (bir malzemenin ses yayılmasına karşı gösterdiği direnim) meydana gelen değişim sonucu kısmen veya tamamen yansıması (yankı) prensibine dayanmaktadır.
-
Genellikle çelik, metaller ve alaşımlar üzerindeyüksek çözünürlüklü olmasa da, uygulanır. Aynı zamanda ahşap ve kompozit beton üstüne de uygulanabilir. Maddenin yapısını değiştirmeyen bu test türü havacılık, otomotiv ve diğer ulaşım sektörleri gibi birçok sektörde de kullanılır.
-
INTERCON NDT olarak bizler basit kalınlık ölçümünden, korozyon haritalamaya, otomatik ultrasonik kaynak muayenesinden, ileri düzey gelişmiş NDT olarak isimlendirilen faz dizili muayene (phased array) ve ToFD muayenesine kadar, ultrasonik muayenenin birçok metodu ve uygulama tekniği ile radyasyon güvenliği riski olmadan güvenilir ve tekrarlanabilir muayene sonuçları hizmetleri vermekteyiz. Yapılan tüm ultrasonik muayene hizmetlerimiz API, ASME, AWS, EN ve ISO gibi uluslararası standart ve kodların gerekliliklerine göre yapılmakta olup TÜRKAK 17020 akreditasyonlu şekilde yılların tecrübesi ve incelikleriyle hizmetlerimizi sunmaktayız.
-
Radyografik Muayene (RT) veya endüstriyel röntgen gizli kusurları bulmak için malzemeye kısa dalga boyu elektromanyetik radyasyon (yüksek enerjili fotonlar) uygulanmasıdır. Genel olarak çeşitli malzemeleri işlemek için kullanılan materyalleri kontrol etme yöntemidir. Radyografik muayene , ana malzeme ile yoğunluk farkı oluşturan hacimsel iç hataların tespitinde en uygun tahribatsız muayene yöntemidir.
-
Tahribatsız Muayene (NDT) yönteminde nüfuz edici (kısa dalga boylu) radyasyon kullanılmaktadır. Örnek içinden geçen radyasyon, malzemedeki yoğunluk veya kalınlık farklılıklarından dolayı farklı miktarlarda soğurulmaktadır. Örneğin karşı yüzeyinden yayılan radyasyon genellikle radyografik film üzerine kaydedilmektedir. Film üzerine kaydedilen görüntü gerçekte test malzemesinin gölge görüntüsüdür.
-
Bir X ışını cihazı veya radyoaktif bir kaynak (IR-192, Co-60 ya da Se75) kullanılabilir. Fotonlar yerine nötronların kullanıldığı Nötron radyolojik test (NR) olarak adlandırılan bir radyolojik test türü de vardır. Çünkü nötronlar kurşun ve çelikten kolaylıkla geçebilir ama plastik, su ve yağ tarafından durdurulur. X ışınları sayesinde farklı detaylar gözlemlenebilir.
-
Malzemenin arkasından çıkan radyasyon miktarı algılanabilir ve ölçülebilir. Radyasyon yoğunluğundaki değişimlerden kalınlığı veya malzemenin kompozisyonu hakkında yorum yapılabilir.
-
Müşterilerimizin talebine göre INTERCON NDT olarak konvansiyonel radyografi filmleri arşivleme kolaylığı için dijitize edilip elektronik ortamda müşterimize teslim edilip farklı bir bakış açısı ile müşterilerimize ayrıcalıklar tanımaktayız. Çünkü INTERCON NDT da müşteri odaklı düşünme ve müşteri memnuniyeti ön planda tutulmaktadır.
-
Girdap akımları yöntemi yüzey ve yüzeye yakın süreksizliklerin (hatalar) belirlenebilmesi için uygun bir yöntem olup, elektrik iletkenliğine sahip olan bütün metal ve alaşımlarına uygulanabilir. Fazla hazırlık gerekmez ve geometrik açıdan zor yüzeyler incelenebilir. Bu yöntem kullanılarak çatlak, korozyon, iletken bir malzeme üzerindeki boya veya kaplama kalınlığının ölçülmesi ve iletkenlik ölçümü mümkündür. Test cihazları taşınabilirdir, hemen geribildirim sağlar ve cihazın malzemeye temas etmesi gerekmez.
-
Eddy-current testinde iletken malzemedeki sorunları tespit etmek için elektromanyetik endüksiyon kullanır. Testte pek çok kısıtlama vardır. Bunlar: sadece iletken malzeme test edilebilir, malzemenin yüzeyi erişilebilir olmalıdır, malzemenin bitişi kötü değerlerin çıkmasına neden olabilir, malzemenin içine nüfuz derinliği malzemenin iletkenliği ile sınırlıdır ve test yönüne paralel kusurlar algılanamayabilir.
Akustik Emisyon
-
Akustik Emisyon (AE), gerilme altındaki malzemelerde bir ya da daha çok yerel kaynağın hızla enerji salarak geçici elastik dalgalar ürettiği olaylar ve bu şekilde oluşan geçici elastik dalgalar olarak tanımlanır. Bütün katı malzemeler belli bir elastikliğe sahiptir; dış kuvvetler altında genleşirler veya sıkıştırılırlar, kuvvet ortadan kalktığında ise bir yay gibi geri gelirler. Kuvvet ve dolayısıyla elastik deformasyon ne kadar fazla ise elastik enerji o kadar fazla olur. Eğer elastik limit aşılırsa kırılma veya çatlama olabilmektedir. Bu, gevrek malzemelerde hemen, diğer malzemelerde belli bir plastik deformasyon sonrası meydana gelir. Eğer elastik olarak genleşmiş malzemede boşluk, inkluzyon gibi bir hata varsa çatlamalar yüksek derecede streslenen bu noktalarda oluşarak hızlı bir dislokasyonla malzeme enerjisini atarak gevşer. İşte elastik enerjinin hızla serbest bırakılmasına Akustik Emisyon olayı denir. AE bir elastik dalga üretir, malzemede yayılan bu dalga uygun sensörlerle detekte edilebilir ve analiz edilebilir. Diğer tahribatsız muayene yöntemleri hataların geometrik şeklini algılarken, akustik emisyon, hareketini algılar. Akustik emisyon, bölgesel tarama yapmadan yapının bütünlük kontrolünü tek test ile gerçekleştirebilir. Test bölgelerinin tamamına ulaşım gerekliliği yoktur. Özellikle erişim güçlüğü olan yer altı depolama tanklarındaki uygulamalarda AE diğer tahribatsız muayene yöntemlerine göre avantajlı bir yöntemdir.
Kaçak Manyetik Akı Muayenesi (MFL)
-
Boru hatları ve depolama tankları olmak üzere çelik yapılarda korozyon ve oyulmayı tespit etmek için kullanılan manyetik bir tahribatsız muayene yöntemidir. MFL tekniği tank zeminlerinin uygun maliyetli ve yüksek hızlı muayenesini sağlar. MFL yöntemiyle birlikte korozyona uğramış alanların bir haritası sağlanmış olup ve bu bilgiler tankler ve borulama hatlarıyla ilgili ileride referans sağlamaktadır.
-
INTERCON NDT tarafından tüm tank taban sacları MFL yöntemi ile profosyonelce ürün tarafındaki ve toprak tarafındaki korozyon bölgeleri hızlı ve güvenilir şekilde tespit edilebilmektedir. Bunlar haricinde MFL tekniği tank donamlarında ve borulama sistemlerinde korozyona uğramış bölgelerin tespiti içinde başarılı şekilde kullanmaktayız.
-
Gelişmiş tahribatsız muayeneler konvansiyonel tahribatsız muyane metotlarına göre daha hızlı ve doğru sonuçlar verir. Kaynak muayeneleri, çatlak ve kusur tespitleri, kalınlık ölçümleri ve korozyon muayeneleri için kullanılabilir. Kusur boyutu, şekli, derinliği ve yönünün ayrıntılı görselleştirilmesi nedeniyle, radyasyon tehlikesi olmaması nedeniyle radyografik Muayene ve konvansiyonel UT yöntemleri yerine ileri teknoloji ndt tercih edilebilir. Bu muayene metodları genellikle birlikte anılmakla birlikte teknik olarak birbirinden bağımsız iki muayene metodudur. Bir çok uygulamada tamamlayıcı muayene metotları olarak bir arada kullanılır.
-
Tofd sisteminde, bir kaynağın zıt taraflarında bir çift ultrasonik prob bulunur. Problardan biri, verici, diğer taraftaki alıcı tarafından alınan bir ultrasonik darbe yayar. Hasar görmemiş borularda, alıcı prob tarafından alınan sinyaller iki dalgadan gelir: biri yüzey boyunca ilerleyen ve diğeri uzak duvardan yansıyan. Bir çatlak olduğunda ,ultrasonik dalganın çatlağın ucundan / uçlarından kırınımı vardır . Darbenin ölçülen uçuş süresi kullanılarak, bir çatlak uçlarının derinliği, basit trigonometri ile otomatik olarak hesaplanabilir.
Phasad Array
-
Geleneksel UT testinde, tek bir dönüştürücü malzemeye ultrasonik ses dalgaları gönderir. Phased Array problarında ise birden çok dönüştürücü malzeme içerisine ses dalgası iletir. Her dönüştürücü tarafından gönderilen ses darbeleri arasına bir gecikme uygulanarak, üretilen dalga cephesinin ses demeti açısı, odak noktası belirlenebilir. Bu, Phased Array Ultrasonik Testini karmaşık geometriler için kullanılabilecek çok yönlü bir yöntem haline getirir.
-
INTERCON NDT TOFD & PAUT muayene hizmetlerini konusunda uzman ve deneyimli Level – II, ARAMCO, CHEVRON onaylı Level – III personelleri ile sunar. INTERCON NDT, onlarca kalibrasyon bloğu ve muayene özelinde oluşturduğu geniş, prob, takoz, tarayıcı ve yazılım envanteri ve bugüne kadar tamamlamış olduğu zorlu TOFD&PAUT muayeneleri ile birlikte bu hizmeti müşterilerine Türkak 17020 akreditasyon kapsamında en iyi sunan tahribatsız muayene firmasıdır.
Sızdırmazlık ve Vakum Testleri (LT & Vakum Kutusu Testi)
-
Kapalı sistemlerde kaçak tespitine olanak sağlayan sızdırmazlık testinde en küçük moleküle sahip asal gaz Helyum kullanılır. Helyum gazı ile doldurulmuş sistemin diğer uygun tarafından yerleştirilen Helyum gazı propları ile tespit edilir. Daha basit sistemlerde gaz doldurulan kabın etrafında el detektörü yüzey üzerinde gezdirilerek tespit yapılır. Vakum Testi (vakum kutusu), özellikle akaryakıt tanklarında, gemi tanklarında sızdırmazlık kontrolü istenilen görece büyük sistemlerde kaynak dikişlerinin sızdırmazlık testi için kullanılır. Bölgesel olarak test sıvısı ile ıslatılmış ve vakuma altına alınmış olan alan görsel olacak sızdırma bulgusu (kabarcık) için incelenir.
-
Sığ ve derin sularda yük gemileri, yolcu gemileri, askeri gemiler, römorkörler, yelkenliler ve yatlar gibi deniz taşıtları ile tamamı veya bir kısmı suyun altında olan yapıların, suyun altında kalan kısımlarında bulunan metal, cam, plastik, beton ve diğer homojen materyallerin veya bu materyallerin üzerinde bulunan boya, plastik, çinko gibi kaplamalara ait kalınlık değerlerinin son teknolojiye sahip ölçüm aletleri ve ekipmanların kullanılarak ultrasonik olarak belirlenmesi işlemidir. Bazı sualtı korozyonu muayene uygulamalarında, uygulama sualtında konstrüksiyon destek kazıkları ve su üstü yapılarının sualtında kalan kısımlarında kalınlık ölçümü şeklindedir. Bazı uygulamalar ise daha derin su ortamında çalışma gerektirir. INTERCON NDT hem dalgıç tarafından kullanılıp görülen hem de satha bilgi aktaran sığ ve derin suda kullanılabilen özel kablo ve prop tertibatına sahip kalınlık ölçüm cihazlarına sahiptir. Tercihe ve uygulanabilirliğe göre sualtı kalınlık ölçümleri sualtı drone vasıtası ile de yapılmaktadır.
-
Su üzerinde hareket eden taşıtlar ile su üzerine inşa edilmiş yapıların suyun altında kalan kısımlarında bulunan yüzeylerinin optimum aydınlık seviyesinde kontrol edilmesi işlemidir.
-
Sualtı görsel muayenesi, genel görsel muayene, yakın görsel muayene ve detaylı görsel muayene olmak üzere üç tiptir. Genel görsel muayenenin temizlik gerektirmez, dalgıç ya da ROV ile gerçekleştirilebilir. Yakın ve Detaylı Görsel Muayeneler ise tel fırça, yüksek basınçlı su jeti ve sualtı kumlamaya varan temizlik seviyeleri gerektirir. Bu iki tip muayene dalgıcın, kalınlık ölçümü, çukurcuk korozyonu, aşınma gibi hasarlar üzerinde veri toplamasına olanak verir. Bu seviyede temizlik katodik koruma, sualtı girdap akımları ve sualtı manyetik parçacık testine de izin verir. INTERCON NDT sualtı görsel muayenelerini dalgıç vasıtası ile yapabildiği gibi son teknoloji uzaktan kumanda edilebilir araçlar ile yapmaktadır.
-
Bu muayene sistemi derin su, sığ sular ve gel-git olan sularda dalgıcın uygulayabildiği bir manyetik parçacık testidir. 12 voltluk şarj edilebilir bataryayla çalışan DC akım el boyunduruğu ile yüksek yoğunluklu UV ışık kaynağı kullanılarak test gerçekleştirilir. Muayene ekipmanı için dalgıcın satıhla bir hortum bağlantısına ihtiyacı yoktur. Seçenek olarak manyetik parçacık muayene ortamı (test sıvısı) satıhtan besleme yolu ile de dalgıç ve manyetik parçacık muayene ekipmanına ulaştırılır. Bu yöntemde manyetik parçacık sıvı taşıyıcısı, püskürtme sistemi ve ultraviyole ışık birbirine entegredir.
-
Malzemeden alınan numune ile hazırlanan deney parçalarının kullanıldığı testleri kapsar. (Örnek : Çekme Testi, Bükme Testi, Çentik Darbe Testi v.b.)
-
INTERCON NDT tahribatlı testler konusunda geniş bir hizmet kapsamına sahiptir. Malzemelerin mekanik özelliklerinin doğru sonuçlarla belirlenmesi ekipmanın güvenirliği açısından büyük önem taşır. INTERCON NDT, çekme, çentik darbe, çatlak ucu açıklığı yer değiştirme (CTOD), eğme, sertlik, sürünme, kırma, çentikli (nick) kırma, kayma faktörü, somun sıyırma testi, sertlik dağılımı, mikro ve makro yapı gibi incelemelerini uluslararası standartlara göre gerçekleştirir. Kaynak yöntem testi ve kaynakçı testlerinin gereksinimi olan tahribatlı muayeneler ASME, AWS, API, EN ISO gibi standartlara uygun olarak gerçekleştirilir
Peki bu tahribatlı testler neler ve neden tercih edilir ?
Çekme Testi
-
Bir malzeme üzerinde yapabileceğiniz en temel mekanik testtir. Kullanılacak malzemeden alınan bir numuneye kopana kadar aynı eksen üzerine çekme kuvveti uygulanır. Elde edilen sonuçlara göre, herhangi bir uygulamada malzeme seçimi, kalite kontrol ve malzemelerin diğer kuvvetlere nasıl tepki göstereceğini tahmin etmek mümkündür.
Çekme Testi İle Elde Edilen Veriler
-
Maksimum çekme gerilmesi
-
Maksimum uzama
-
Alanda ki azalmalar
Bu verilerden de malzemenin Young katsayısı, Poisson oranı, akma mukavemeti ve pekleşme gibi karakteristikleri elde edilebilir.
Eğme Testi
-
Malzemelerin eğme kuvvetlerine karşı gösterdiği davranış olarak tanımlanır. İki nesne üzerine yerleştirilmiş dikdörtgen veya yuvarlak kesitli deney numunesinin ortasına bir kuvvet uygulandığında oluşan şekil değişimine eğme denir.Bu test, herhangi bir ergitme ark kaynak işIemiyIe yapılmış kaynaklı birleştirmeIere sahip metalik malzemelerin bütün mamul biçimlerine uygulanır. Kenardan eğme testi, malzeme et kalınlığı 12 mm.den daha fazla oIduğunda uygulanabilir.Kırılma esnasında etkiyen maksimum eğme gerilmesi değeri numunenin eğme dayanımını ya da eğme mukavemetini verir.
Çentik Darbe Testi
-
Çentik darbe deneyinin ana amacı, malzemenin bünyesinde muhtemelen bulunacak bir gerilim birikiminin darbe esnasında çentik tabanında suni olarak teşkil ettirilip, malzemenin bu durumda dinamik zorlamalara karşı göstereceği direnci tayin etmektir. Bunun için kullanılan numuneler çentikli veya çentiksiz olabilir. V çentik numuneler, malzemelerin çatlağın büyümesine karşı direncini ölçer.
Çentik – Darbe Testiyle elde edilen bilgiler
Metalik malzemelerin dinamik zorlamalar altında;
-
Kırılması için gerekli enerji miktarı
-
Sünek – Gevrek geçiş sıcaklığının tespiti
Sertlik Testi
-
Sertlik malzeme yüzeyinin kalıcı şekil değiştirmeye gösterdiği direnç olarak tanımlanabilir. Malzemelerin üzerinde yapılan en genel deney, sertliğin ölçülmesidir. Bunun başlıca sebebi, deneyin basit oluşu ve diğerlerine oranla daha az tahrip etmesidir. Diğer avantajı ise, bir malzemenin sertliği ile diğer mekanik özelliklerin arasında paralel bir ilişkinin bulunmasıdır. Örneğin çeliklerde, çekme mukavemeti sertlik ile doğru orantılıdır; dolayısıyla yapılan basit sertlik ölçülmesi neticesinde malzemenin mukavemeti hakkında fikir edinmek mümkündür. Sertliğin tecrübeye dayalı bir test olduğunun bir malzeme özelliği olmadığının unutulmaması gerekir. Bu nedenle, aynı malzeme parçası için farklı bir sertlik değeri sunacak çok sayıda sertlik testi mevcuttur.
Uygulanan Sertlik Testi yöntemleri
-
Brinell Sertlik ölçme yöntemi
-
Rockwell Sertlik ölçme yöntemi
-
Vickers Sertlik ölçme yöntemi
-
Mikro – Sertlik ölme yöntemi
Kırma Testi
-
En az 2 mm kalınlığındaki kaynaklı birleştirmeler üzerinden çıkartılan test numunelerinin kaynak metalinden kırılmasını sağlayıp, kırılan yüzeylerin incelenmesidir. Aşağıda verilen kırılma yüzeyleri üzerindeki iç kusurların tipleri, boyutları ve dağılımları hakkında bilgi edinmek için bu test yöntemi gerçekleştirilir.
-
Gözenekler
-
Çatlaklar
-
Ergime noksanlıkları
-
Nüfuziyet noksanlıkları
-
Katı kalıntılar
Makro Yapı Analizi
-
Dağlanmış veya dağlanmamış deney numunesinin çıplak gözle veya minimal bir büyütme oranı ile incelenmesidir. Kaynak kalite kontrolünde metalografi anahtar metottur. Kaynak makro yapısını tanımlarken metali, ısıdan etkilenmiş bölge ve orijinal metal gibi üç farklı yapı kastedilir. Alınan görüntülerde; boşluklar, kalıntılar, İncelenen bölgedeki çatlaklar, Kaynaklı birleştirmelerde ergime noksanlığı ve nüfuziyet Noksanlığı gibi bilgiler elde edilir.
İncelenen Özellikler
Üçüncü Faz Çökelmesi Aşırı Tane Büyümesi Tanelerin Yönlenmeleri
Kayma Sistemleri
-
Dislokasyonlar bütün kristal atom düzlemi ve doğrultularında aynı kolaylıkla hareket etmezler. Genelde tercih edilen bir düzlem ve bu düzlem boyunca dislokasyon hareketinin gerçekleştiği belirli bir doğrultu söz konusudur. Bu düzleme kayma düzlemi ve hareketin oluştuğu doğrultuya da kayma doğrultusu adı verilir. Kayma düzlemi ve kayma doğrultusunun oluşturduğu kombinasyon ise kayma sistemi adını alır.
Somun Sıyırma Testi
-
Çelik yapıların en önemli bağlantı parçaları ankrajlar, cıvatalar ve somunlardır. Bu yapı elemanlarından somunlara diş sıyırma (proof load) testleri yapılır. Somunlar önemli bağlantı elemanları olarak her yerde bulunur. Araçların ve binaların yanı sıra cihaz ve sistemlerin yapımını sağlarlar. Mekanik gerilmeler bu tür bağlantı noktalarında yoğunlaştığından cıvata ve somunların bütünlüğü son derece önemlidir. Bu nedenle, sıkı güvenlik gereksinimlerine tabidirler.
Isıl İşlem
-
Metal ve alaşımlarının, faz diyagramlarına bağlı olarak ergime sıcaklığının altındaki sıcaklıklarda uygulanan farklı işlemlerle istenilen mekanik özellik ve iç yapıların elde edilmesine ısıl işlem denir. Bu yöntem bilhassa çeliklerin dayanım artırma işlemleri için sıkça uygulanmaktadır.
-
INTERCON NDT, taşınabilir ısıl işlem makineleriyle ya da yüksek hızlı brülör sistemleriyle, doğrudan yerinde ısıl işlem hizmetlerini vermektedir. Temelde iki ana ısıl işlem uygulaması mevcuttur. Kaynak işlemi öncesi ve kaynak yapılması esnasında ön ısıtma ve kaynak sonrası gerilim giderme şeklindedir. Ön ısıtma ve gerilim giderme ihtiyacı, ilgili standart ve kodlar çerçevesinde malzemenin metalürjik yapısına, kalınlığına ve kullanım ortamına bağlıdır.
-
Boru hatları, basınçlı kap ve kazanlar, türlü diğer imalatlar için uygun mobil ısıl işlem ekipmanlarıyla ilgili standartlar ve kodlara göre hazırlanmış ısıl işlem prosedürleri kullanarak ısıl işlem hizmetini sunmaktayız.
-
Depolama tankları, rafineri, petro kimya, kimya tesisleri, petrol dolum tesisleri v.b işletmelerin en kritik ekipmanlarından biridir.
API 653 Standardı
-
API 653 standardı kıyı yönetmeliğine benzer bir biçimde, tanklar devrede iken muayenelerinin en çok 5 yılda bir yapılmasını talep etmektedir.
STI-SP001 Standardı
STI-SP001 standardı tankları aşağıda belirtilen parametreler göz önüne alınarak 3 kategoriye ayırmaktadır.
-
Tank çapı,
-
Tank malzemesi (çelik, paslanmaz, plastik)
-
Tank yüksekliği,
-
Tank hacmi
-
Depolanan ürün,
-
Ürün sıcaklığı
-
Depolama basıncı
-
Plakaların birleştirmeyöntemi (kaynaklı, perçin),
-
Üretim yöntemi (sahada-atölyede)
-
Korozyon hızı
Uygulanan Yöntem
-
Öncelikle tankların hangi standarda göre muayene edilmesi gerektiği , API 653 yada STI SP001, tespit edilmelidir.
-
STI SP001 standardına göre denetim ve muayeneleri yapılacak tankların 3 kategoriden hangisine girdikleri tespit edilmelidir.
-
Tüm tankların denetim ve muayene planı çıkartılmalıdır.
Yetkili API 653 Inspektör sonuç raporunda; MFL, VT, UT, MT (veya PT), vakum, diklik, ovalite, çökme muayenelerinden gelen verilerle tanktaki uygunsuzluklar, yapılması gereken tamirler, korozyon hızını azaltacak önlemler, iş güvenliği için alınması gereken tedbirler belirtilir.
Tanktan alınan kalınlık ölçüm sonuçlarına göre API raporunda belirtilen hesaplamalar şunlardır;
-
Denetim Etkinliği
-
Korozyon Hızı
-
Korozyon Payı
-
Teorik Ömür Hesabı
-
Maksimum dolum seviyesi
-
Bir sonraki muayene tarihi
-
Tankların risk sınıflarına göre sınıflaması yapılmaktadır.
-
Risk sınıflamaları tank çiftliği çizimi üzerinde renk kodları ile belirtilmektedir.
API Eğitim Hizmetleri Kapsamları?
-
API 653, 570, 510 Eğitimleri INTERCON NDT API 653, 570, 510 eğitimlerini bilgilendirme ve sertifika sınavına hazırlık eğitimi olarak iki ayrı kapsamda vermektedir. Bilgilendirme eğitimi INTERCON NDT tarafından talep üzerine en az 5 kişilik en fazla 12 kişilik gruplara verilir. Eğitim en temel amaçlarından biriside standarda hakimiyettir. Bilgilendirme eğitimlerinde eğitim notu olarak sadece standart kullanılır. Her bir kod için bilgilendirme eğitimi 2-3 günlük programlar şeklinde düzenlenir. Sertifikalandırma eğitimleri ise 8,5 günlük hafta sonları da dahil kesintisiz bir eğitimdir. Sertifikalandırma eğitimlerinde eğitim notu olarak standartlar ve özel eğitim notları kullanılır. Eğitim süresince her konu sonunda örnek sınav soruları çözülür ve deneme sınavları yapılır. Akşam ödevleri dahil olmak üzere yoğun bir programdır.